Naczynia żeliwne

Naczynia żeliwne mają wielu zwolenników. Są idealne do potraw wymagających długiego i wolnego gotowania na małym ogniu i wręcz nieodzowne w kuchni chińskiej. Nie każdy jednak wie, że w trakcie gotowania w takich naczyniach żelazo w nich zawarte przechodzi do potrawy, zwłaszcza jeśli gotujemy potrawy w odczynie kwaśnym.

Naukowcy przeprowadzili badania, w czasie których gotowali w żeliwnych garnkach kilka rodzajów potraw i wykazali, że np. zawartość żelaza w sosie pomidorowym gotowanym w garnku żeliwnym podskoczyła z mniej niż 1mg w porcji gotowanej w zwykłym garnku aż do 6 mg w porcji z garnka żeliwnego. Ale gotując w domu w naczyniu żeliwnym prawdopodobnie nie uzyskasz takiej zawartości żelaza. Naukowcy wykorzystali również bowiem w swoich badaniach tylko nowe garnki żeliwne, które przekazują więcej żelaza gotowanym w nich potrawom. Starsze garnki, wielokrotnie używane pokrywają się cienką warstwą izolacyjną z tłuszczu gotowanego w wysokiej temperaturze. Naukowcy w swoich badaniach nie uwzględniali smaku potraw.

Nawet niewielkie ilości żelaza, które przenikają do potraw podczas gotowania niekwaśnych potraw w wielokrotnie używanych naczyniach żeliwnych mogą znacząco zwiększyć podaż żelaza w organizmie, jeśli garnki żeliwne używane są na co dzień. Może to mieć znaczenie w przypadku osób z anemią.

Niedobór żelaza jest najczęściej występującym niedoborem składnika mineralnego. Dotyczy przede wszystkim miesiączkujących kobiet oraz osób, które w ramach odchudzania się stosują diety ubogie w żelazo. U zdrowych osób trudno przedawkować podaż żelaza, ale w niektórych chorobach może dochodzić do jego nadmiernej kumulacji i zatrucia. Poza tym duży nadmiar żelaza może powodować roztrój żołądka, zaparcia oraz uszkodzenie nerek. Należy o tym pamiętać, jeśli używamy naczyń żeliwnych na co dzień.

Koszyk

produktów: 0

wartość: 0,00 zł

przejdź do koszyka »

Tłumaczenie

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl